Handhygiëne doe je niet alleen.

Uit jaarlijkse metingen blijkt dat het nodig is om het belang van handhygiëne regelmatig te herhalen. Goede handhygiëne redt namelijk levens in het ziekenhuis!

Om het belang van handhygiëne extra in de schijnwerpers te plaatsen, creëerden we een siamese tweeling, Polle en Fikke, die onaangekondigd en in levende lijve op alle afdelingen rondgingen. Ze spraken artsen, medewerkers, bezoekers en patiënten aan over goede handhygiëne, legden hen uit hoe je je handen correct ontsmet, waarom dat zo belangrijk is en beloonden diegene die het goed deden met een Polle en Fikke-sticker. Dit alles werd ook gefilmd en resulteerde in verschillende korte maar krachtige voorlichtingsfilmpjes.
Ook op de spiegels boven alle wastafels in het ziekenhuis kwam een sticker van Polle & Fikke die je eraan herinnert om steeds handhygiëne toe te passen.

We kozen voor meerdere redenen voor een siamese tweeling. Ten eerste is er onze slogan ‘handhygiëne doe je niet alleen.’ We gebruiken bij het correct ontsmetten van de handen ook vaak de vergelijking ‘als onze siamese tweeling Polle en Fikke het kan, kan jij het ook.’ Daarnaast springt onze tweeling meteen in het oog en uit onze rondgang bleek dat iedereen zich meteen door hen aangesproken voelde. Door te kiezen voor een eerder ludieke tweeling (in plaats van het beschuldigende vingertje) stond iedereen ook open voor onze boodschap. Bovendien trokken we steeds de positieve kaart: zo kreeg iedereen een welgemeende merci van de tweeling.

Van bij de aanvang hebben we gezocht naar een concept dat meerdere jaren toepasbaar is. De siamese tweeling Polle en Fikke zijn heel herkenbaar en lenen zich perfect voor een heleboel acties. Zij zullen de komende jaren dus het uithangbord van de dienst ziekenhuishygiëne in het Jessa Ziekenhuis zijn.

Pompen met die handjes! 

Handhygiëne doe je niet alleen! 

Hoe ontsmet ik mijn handen?

Handhygiëne doe je niet alleen.