Als patiënt of familielid/bezoeker kan je een belangrijke rol spelen om handhygiëne te bevorderen. Je wordt dan een partner van artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel in je eigen zorg of die van jouw familielid/vriend. Want handhygiëne is van belang bij elke vorm van zorgverlening, ongeacht door wie (arts, verpleegkundige, paramedisch personeel,…) en waar (ziekenhuis, woonzorgcentrum, op consultatie bij de arts, thuis,…) die gebeurt.
Laat duidelijk je waardering blijken wanneer artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel hun handen ontsmetten tijdens de zorgverlening. Als je de indruk hebt dat ze dat vergeten zijn, vraag dan vriendelijk of ze hun handen hebben ontsmet. Vooraleer de zorgverlener je benadert, kan je hem/haar heel beleefd herinneren aan het belang van een goede handhygiëne. Concrete tips voor het aanspreken van je zorgverlener vind je hier.
In het ziekenhuis moeten zorgverleners hun handen op de volgende momenten ontsmetten:
- vóór ze de patiënt aanraken
- vóór ze een propere of invasieve handeling uitvoeren (bv. plaatsen van een intraveneuze katheter, uitvoeren van een bloedafname)
- na aanraking van de patiënt of zijn directe omgeving (bed, nachtkastje)
- na handelingen die hen kunnen blootstellen aan bloed en/of lichaamsvochten (vb. urinezak leegmaken)
Familieleden en bezoekers wassen of ontsmetten best hun handen bij aankomst in je kamer (zeker vóór ze je aanraken) maar ook wanneer ze je kamer verlaten.
Als je artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel op een vriendelijke en positieve manier aanspreekt over handhygiëne, zullen ze je goede bedoelingen begrijpen en je dat niet kwalijk nemen.
Via de nationale campagnes voor een betere handhygiëne sensibiliseren wij zorgverleners om zich open te stellen voor een actieve bijdrage van de patiënt en zijn familie. Bovendien is het je recht om informatie te vragen aan zorgverleners en om na te gaan of je de best mogelijke zorg krijgt.